wa echt

Dingen die je nog niet wist of al weer vergeten was.

| De Wa, Echt?! loods | wo-do-vr-za-zo | 17.30-18.00 |

Iedere dag rond het avondeten verzorgt het Totaalfestival voor het tweede jaar op rij een half uurtje braintertainment. Schuif met je daghap of andere etenswaar op schoot gezellig aan om de door de alcohol afgebroken hersenverbindingen weer tot een nieuw elan te tillen. Mis jij de kromkommer in de supermarkt, wil jij meer weten over de vroege jaren van de zomerfeesten, wordt de samenleving ouder, waar komt je koffie vandaan en vindt het Totaalfestival straks nog plaats op de Egyptische poort? Kom kijken, luisteren, verbaas u en praat mee.


Woensdag | 17.30
Grijs, Grijzer het Grijst: De ouder wordende samenleving.
Door Loes Kaethoven

Mijn opa zei altijd, achteraf... das mooi wonen. Telomeren* delen vaker, gezondheidzorg wordt met de dag beter, en de bloembollen hebben ons dieet al een tijdje verlaten. De gemiddelde leeftijd in de samenleving stijgt langzaam maar zeker. Hoe veranderd onze samenleving daar onder en welke gevolgen heeft dat? Loes vertelt het u allemaal!
*een telomeer bestaat uit deel dubbelstrengig DNA, ingekapseld in beschermende eiwitten en zit aan het einde van een chromosoom. Oude cellen hebben chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen.


Donderdag | 17.30
Dichtbij huis van ver weg: Koffie uit Guatemala.
Door Bean Brothers

De wereldeconomie draait op volle toeren, in het rijke westen kunnen we zo goed als alles kopen wat ons hartje begeert. Maar waar komen je producten vandaan? Hoe zijn ze verwerkt? Hoe komen ze hier, en wie wordt er rijk van? Wil jij dat wel zo en heb je daar een keuze in? De Bonen Broertjes uit Eindhoven leggen u graag uit hoe zij hun bedrijfsvisie hebben ontwikkeld om ethisch zo goed mogelijk te handelen in het speelveld van de koffieboon. (Heb jij hun koffie al geproefd bij de koffiehoek van het Totaalfestival?)


Vrijdag | 17.30
Het leukste feestje bouwen we zelf: 40 jaar Totaalfestival.
Door Frank van Ham

Wie had bij de eerste editie van de Zomer Feesten in Bladel kunnen denken dat er 40 jaar later nog steeds iedere zomer een kneiter gezellig feestje uit de grond gestampt zou worden in Bladel?
Wat weet u er nog van, herinneringen ophalen uit een tijdperk van weleer met de organisatoren van toen en wat daar allemaal uit voortgekomen is.


Zaterdag | 17.30
Geen Zwembad of Hotel? Wat wordt het wel? De Herontwikkeling van de Egyptische Poort

Het best besproken stukje grond van Bladel is vandaag gespreksonderwerp op haar eigen terrein. Een gemeente, vijf team van jonge ontwerpers, vijf visies voor de herontwikkeling van de Egyptische Poort en een kritisch publiek dat benieuwd is naar de toekomst van Cairo aan De Dommel.
Kom langs en hoor hoe de jonge ontwerpers hun plan uitleggen en verdedigen. Waar stem jij voor?


Zondag | 17.30
Eten of weggooien: De kromkommers en Paarsprika.
Door Maaike van Agt

Het is wel lekker en het bereikt nooit je bord? Correctie: Het bereikte nooit je bord! Nu wel want The Odds gooit het roer om in groenten en fruit land! Positieve discriminatie op je bord, heb jij ze al op? Ruim 800.000 KG aan eten gooien we jaarlijks weg door o.a. de brainwash van perfectie en marketing. Rechte komkommers zijn voor mietjes, mono colour paprika’s zijn zo 2007. En of dat die kromkommers lekkerder zijn? Maaike vertelt je graag alles over.

40
take it easy

SPONSORS

Het Totaalfestival bedankt de sponsoren, alle begunstigers, bedrijven en instellingen die belangeloos hun medewerking verlenen en alle adverteerders in de festivalkrant! Mede dankzij hen kunnen we dit festival blijven organiseren.

nix

Onder de 18 jaar mag je geen alcohol. Echt niet. Nix. Niet kopen, en niet drinken. Ook niet als het van je ouders wel mag. Ben je wel 18 jaar en wil je dat laten zien? Haal dan een bandje bij het infopunt. Wel je ID laten zien natuurlijk.

© 2017 Totaalfestival Bladel. Foto's: Wesley Maas, Gerard Valckx e.a.